.jpg)
1)مدت انجام فعاليت ورزشي: حداقل 20 تا 30 دقيقه بطور مداوم در هفته انجام فعاليت ورزشي مناسب است. بايد به تدريج با اضافه کردن چند دقيقه در روز طي چند هفته به مدت زمان ايده آل دست پيدا کرد.
به مرحله سرد کردن در پايان هر جلسه اهميت دهيد.
2)دفعات انجام ورزش: حداقل يک روز در ميان فعاليت به کاهش قند خون بسيار کمک کننده مي باشد. در صورتيکه کاهش وزن هدف است حداقل 5 روز در هفته فعاليت لازم است.
3)زمان انجام ورزش: بهترين زمان 1تا2 ساعت بعد از خوردن غذا است. در صورت استفاده از انسولين از ورزش کردن در ساعاتي که فعاليت انسولين در بدن به حداکثر ميزان خود مي رسد پرهيز کنيد.
نکات مهم براي جلوگيري از بروز هيپوگليسيمي
رعايت نکات زير در پيشگيري از بروز حمله هيپوگليسيمي در طول ورزش به شما کمک خواهد کرد:
خوردن غذاهاي حاوي کربوهيدرات:
اين مسئله هنگامي کاربرد دارد که انجام ورزش بدون برنامه ريزي قبلي صورت مي گيرد. در اين مواقع شما بايد براساس شدت و مدت ورزش و نيز مقدار قند خون قبل از شروع آن، قبل، در حين و بعد از اتمام ورزش مقداري غذاي حاوي کربوهيدرات مصرف کنيد. مناسب ترين غذا جهت مصرف هنگام ورزش، آب ميوه يا شربت است.
کاهش مقدار انسولين:
در افراد غير ديابتي در هنگام ورزش ترشح انسولين از لوزالمعده کاهش مي يابد تا با افزايش آزادسازي ذخاير قندي در کبد، از پايين افتادن قند خون جلوگيري شود.به عنوان يک قاعده کلي شما نيز بايد در مواقعي که قصد انجام فعاليت ورزشي با شدت متوسط يا سنگين را داريد از قبل مقدار انسولين خود را بر اساس زمان انجام ورزش خود کم نماييد. حتي گاهي اوقات لازم است تا مقدار انسوليني که بعد از اتمام ورزش تزريق مي گردد نيز کم شود.
همراه داشتن مواد قندي: به طور کلي شما بايد هميشه در طول ورزش مقداري مواد قندي (ترجيحاً قند) به همراه خود (مثلاً در جيب شلوار ورزشي يا داخل کيف کمري) داشته باشيد تا در صورت بروز هر گونه علائم هيپوگليسيمي بتوانيد به سرعت به درمان آن بپردازيد.
در دسترس بودن غذاي کافي: گاهي اوقات مخصوصاً در ورزشهاي سنگين و يا طولاني مدت لازم است تا شما در حين ورزش مقداري غذاي حاوي کربوهيدرات (مثلاً آب ميوه يا ساندويچ) مصرف کنيد. بنابراين در دسترس بودن اين مواد در طول فعاليت از اهميت زيادي برخوردار است.
تغيير مکان تزريق انسولين: از آنجاييکه فعاليت زياد ناحيه تزريق (مثلاً پا در دو ميداني) باعث افزايش جذب انسولين و خطر بروز هيپوگليسيمي خواهد شد، بهترين مکان براي تزريق انسولين هنگام ورزش ناحيه شکم است.
آزمايش قند خون قبل و بعد از انجام ورزش:
اهميت آزمايش قند خون قبل از شروع ورزش در نکته شماره 1 گفته شد. در همين راستا اندازه گيري قن خون بعد از اتمام ورزش و مقايسه نتيجه آن با آزمايش قبل از شروع ورزش به شما کمک مي کند تا از تأثيري که ورزشهاي مختلف بر روي قند خون شما مي گذارد آگاه شويد و در آينده بهتر بتوانيد به تنظيم برنامه غذايي خود براساس نوع فعاليت ورزشي بپردازيد. اين نکته را به خاطر داشته باشيد که «تجربه هميشه بهترين معلم است»
به همراه داشتن کارت شناسايي ديابت
اطلاع داشتن دوستان همراه و يا مربي ورزش از نحوه شناخت علائم و درمان هيپوگليسيمي:
اين نکته در مواقعي که شما دچار حملات شديد هيپوگليسيمي و بيهوشي مي شويد، از اهميت زيادي برخوردار است.
هيپوگليسيمي در طول ورزش معمولاً در افراد مبتلا به ديابت نوع 2 که انسولين مصرف نمي کنند، اتفاق نمي افتد. بنابراين در اين افراد مخصوصاً آنهايي که فقط رژيم غذايي استفاده مي نمايند، لزومي به خوردن کربوهيدرات اضافي قبل از ورزش نيست.
در ديابت نوع 2 که انجام ورزش در اوائل غروب مي تواند قند خون ناشتا را پايين بياورد. بالا بودن قند خون بعد از غذا را مي توان با انجام يک پياده روي کوتاه بعد از غذا برطرف کرد. قند خون بالاي قبل از غذا را نيز مي توان با انجام فعاليت ورزشي مدتي قبل از صرف غذا کنترل نمود.