در روزهاي آلوده چه ورزشي انجام دهيم

اين روزها يکي از مشکلات جامعه ما مشکل آلودگي هواست، چون که  آلودگي هوا رو به افزايش است و در اين ميان ممکن است براي بعضي اشخاص که فعاليت بدني روزانه آنها شامل پياده روي يا ورزش در هواي آزاد خارج از منزل است اين پرسش بوجود مي آيد که آيا ورزش در جايي که هواي آلوده دارد خطر ندارد؟ همانطور که مي دانيد فعاليت هاي هوازي يکي از راهکارهاي کليدي براي حفظ سلامتي است.

با اينحال اگر شما مرتبا در هواي آلوده ورزش کنيد، آثار نامطلوبي را بر سلامت شما خواهدداشت؛ به ويژه اگر مبتلا به آسم و ديگر بيماري هاي مزمن ريوي، بيماري هاي قلبي، عروقي و ديابت باشيد.

مطالعات نشان مي دهد در طي فعاليت هاي هوازي (حتي فعاليت هايي با شدت کم) تا 10 مرتبه هواي بيشتري را نسبت به حالت استراحت استنشاق مي کنيد، همچنين احتمال زيادتري دارد که هواي بيشتري را به عمق ريه هاي خود فرو ببريد و تنفس دهاني تان افزايش مي يابد. تنفس دهاني سيستم فيلتراسيون و پاک کنندگي گذرگاه بيني را ندارد. اين عوامل دست به دست هم مي دهند تا بيشتر در مواجهه با آلوده کننده ها قرار بگيريد؛ لذا ورزش مکرر در هواي آلوده اقدام خطرناکي به ويژه در بيماران ريوي و قلبي است. ورزش هاي مناسب در هواي آلوده ورزش هايي مانند يوگا و تاي چي که براي تقويت قفسه سينه، ديافراگم و عضلات سر و گردن انجام مي شود، در شرايطي که هوا سرد يا آلوده است توصيه مي شود. تمام ورزش ها در زماني که هوا آلوده است، بايد در فضاي بسته انجام شود و در اين فضاها دستگاه هاي تصفيه هوا وجود داشته باشد.

اين دستگاه ها با مکشي که انجام مي دهند، هواي آلوده را تصفيه مي کنند و براي چنين شرايطي بسيار مناسب هستند. همچنين ورزش هايي مانند يوگا و تاي چي و انجام انواع ورزش هايي که سب چيني دارند، ايرادي ندارد که همانطور که گفته شد انجام چنين ورزش هايي حتما بايد در فضايي انجام شود که از نظر تنفسي سالم باشد. اگر در فضاهاي باز يا پارک انجام شود همان ميزان آلودگي به بدن وارد مي شود انجام ورزش هاي هوازي و کششي براي تقويت قفسه سينه، در باشگاه ها، منازل و پارکينگ سختمان ها به شرطي بايد انجام شود که دستگاه تصفيه هوا نصب باشد نه اينکه فقط يک پنکه هوا را بچرخاند چرا که آلودگي هواي تهران در خانه و ادارات نيز نفوذ مي کند و از درز پنجره وارد مي شود.

ورزش هاي کششي براي تقويت قفسه سينه، ديافراگم و عضلات سر و گردن مفيد است. هنگام آلودگي هوا چه بخوريم؟ در سال هاي اخير، همزمان با سرد شدن هوا، آلودگي هوا در برخي از روزها آنقدر شديد مي شود که کارشناسان از شرايط هشدار و اضطرار مي گويند و مسئولان مثل هميشه به دنبال راهکاري براي حل مسئله هستند آلاينده هاي موجود در هوا، مثل اکسيدهاي ازت، دي اکسيد کربن، منواکسيد کربن و به طور کلي گازهاي مخرب، هر کدام به گونه اي بر هر يک از اعضاي بدن تاثير مي گذارند و باعث اختلال در عملکرد مطلوب دستگاه هاي مختلف در بدن مي شوند. در چنين شرايطي، بايد قدرت دفاعي بدن در مقابل بيماري ها را افزايش داد. نوع تغذيه و اينکه از چه غذاهايي بيشتر استفاده کنيم، مي تواند تا حدي از عوارض خطرناک آلاينده هاي موجود در هوا بر بدن بکاهد. مصرف آب، انواع نوشيدني ها، ميوه، انواع سبزي، سوپ و آش مي تواند در زمان آلودگي بسيار موثر باشد.

 

همچنين هنگام آلودگي هوا، مصرف شير بيش از هميشه توصيه مي شود. همچنين براي از بين بردن اثرات مخرب فلزات سنگين مثل سرب که در هواي آلوده وجود دارد، بايد دريافت منابع آهن مثل گوشت را افزايش داد. توصيه هايي براي ورزش کردن در هنگام آلودگي هوا در حالي که ورزش هاي هوازي کليد يک زندگي سالم هستند، ترکيب آلودگي هوا و ورزش کردن يک معجون ناسالم خواهد بود. اين موضوع به ويژه اگر شما مبتلا به آسم، ديابت، بيماري هاي قلبي يا مشکلات ريوي و تنفسي هستيد، خطرناکتر است. حتي وقتي که ورزش نمي کنيد قرار گرفتن در معرض آلودگي هوا مي تواند باعث ايجاد مشکل در سلامتي شما شود اما وقتي که ورزش کردن در کنار آلودگي هوا قرار مي گيرد احتمال بروز مشکلات و بيماري افزايش مي يابد.

 

 يک علت اين است که در طول ورزش هاي هوازي هواي بيشتري را تنفس مي کنيد و نفس هاي شما عميق تر است و از آنجايي که در طي تمرينات ورزشي بيشتر از طريق دهان نفس مي کشيد، هوايي که به طور معمول توسط راه هاي هوايي بيني تصفيه مي شود، ديگر از اين مسير عبور نمي کند.. آنچه که در مورد ورزش کردن در هواي آلوده به طور کامل مشخص نيست، اين است که قرار گرفتن در معرض چه مقداري از آلودگي هوا و براي چه مدت زماني خطرناک است. به علت اينکه ورزش کردن مزاياي بسياري براي سلامتي دارد، به جز در صورت توصيه پزشک، به طور کلي از ورزش کردن صرفنظر نکنيد، در عوض بر روي روش هايي تمرکز کنيد که خطرات ناشي از ورزش کردن در آلودگي هوا را کاهش مي دهند