.jpg)
آيا تاکنون احساس کرده ايد که رفتار خوردن انگار خارج از کنترل و آگاهي شماست؟
شايد به اين باور اشتباه رسيده باشيد که پرخوري يک رفتار غير ارادي است درحالي که چنين نيست.
رفتار خوردن بر خلاف فرايندهاي خودکار بدن(تپش قلب، بلعيدن غذا و ...) يک رفتار ارادي است. بنابراين مي توانيد ياد بگيريد که چگونه رژيم غذايي خود را رعايت کنيد.
تمرين آهسته غذا خوردن براي کاهش وزن
اشتباه اکثر افرادي که اضافه وزن دارند سريع غذا خوردن آنهاست درحاليکه بايد دقيقه زمان بگذرد تا پيام سيري به مغز برسد.
براي همين سعي کنيد با قاشق هاي کوچک تري غذا بخوريد، در هنگام جويدن غذا قاشق را کنار بشقاب بگذاريد و در حين خوردن به بو و مزه غذا توجه کنيد.
با اين روش مي توانيد علاوه بر اينکه غذاي کمتري خورده ايد از غذا خوردن نيز لذت بيشتري ببريد.
مراحل خوردن آگاهانه
1- اولين اقدام براي کمک به غذا خوردن آگاهانه از فهرست خريد خوراکي ها آغاز مي شود؛ دراين فهرست بايد به ارزش سلامتي هر خوراکي دقت و از خريد آني جلوگيري کرد.سبد خريد خود را از خوراکي هاي تازه پر واز خريد خوراکي هاي فراوري شده و چيپس و آب نبات پرهيز کرد.
2- اقدام دومي که به غذا خوردن آگاهانه کمک مي کند، اين است که با اشتها به سر ميز غذا برويد اما نگذاريد که زياد گرسنه بشويد؛ چرا که اگر بسيار گرسنه باشيد در آن صورت معده خود را با هر چيزي که مي بينيد پر مي کنيد و اولويت شما به جاي لذت بردن از غذا پر کردن خلاء ايجاد شده در معده خواهد بود.
3- غذا کم بکشيد؛ محدود کردن اندازه بشقاب به 9 اينچ (22.86 سانتي متر) يا کمتر مي تواند در اين زمينه کمک کننده باشد.
4- از غذاي خود لذت ببريد. براي اين کار مي توانيد يک يا دو دقيقه قبل از شروع غذا مکث کنيد تا از همه دست اندرکاران تهيه اين غذاي خوشمزه براي قرار دادن فرصت صرف آن در اختيار شما سپاسگزاري کنيد.
5- از حس هاي پنجگانه خود در هنگام تهيه غذا، کشيدن غذا و مصرف غذا استفاده کنيد و به رنگ ، بافت، رايحه و عطر و حتي صداي غذاهاي مختلف توجه کنيد.زماني که غذا را مي جويد سعي کنيد همه مواد تشکيل دهنده آن به ويژه ادويه ها را شناسايي کنيد.
6 - غذا را به اندازه کم در دهان خود بگذاريد زيرا با دهان پر تشخيص مزه غذا کار دشواري است.
اگرچه چاقي قابل پيشگيري است، مشکلي نيست که به سادگي قابل حل باشد. بسياري از علل و عوامل تقويت کننده - شامل رفتار، محيط، و استعداد ژنتيکي - در ايجاد چاقي و ادامة اين بيماري دخالت دارند.
رفتار شخصي بر رژيم غذايي، مقدار فعاليت جسماني يا عدم فعاليت، و مصرف دارو تأثير ميگذارد. عوامل محيطي - مثل دسترسي داشتن به طيفي از غذاها، فرصت براي فعاليت جسماني، آموزش، و بازار مواد غذايي - نيز تأثير بزرگي در اين مورد دارند.
غذا را بطور کامل بجويد به عبارت ديگر غذا را آنقدر بجويد تا بتوانيد مزه و ماهيت غذا را بچشيد.ممکن است مجبور شويد که هر لقمه را ميان 20 تا 40 بار بسته به نوع غذا بجويد.
مرحله آخري که به غذا خوردن آگاهانه کمک مي کند، غذا خوردن آرام است. کارشناسان توصيه مي کنند که دست کم پنج دقيقه به آگاهانه غذا خوردن اختصاص دهيد
ذهنآگاهي
نوعي مديتيشن بوديستي است که در طول آن فرد بر جريان تفکر، احساسات، و حسهاي خود و آنچه درست «در لحظه» در محيط پيرامون او ميگذرد، تمرکز ميکند.
يک ويژگي مهم ذهنآگاهي تمرکز توجه بدون داوري يا ارزيابي است - که در آن فکر يا احساس درست و غلط وجود ندارد، و آنچه هست خودآگاهي نسبت به چيزي است که در لحظه در حال روي دادن است.
ذهنآگاهي به عنوان يک روش درماني از دهه 1980 از طريق افرادي نظير جون کبت - زين / Jon Kabat-Zinn و برنامة کاهش استرس مبتني بر ذهنآگاهي وي در دانشکدة پزشکي دانشگاه ماساچوست در ورسستر - که اکنون در آنجا يک «مرکز ذهنآگاهي» هست - وارد عرصه شد.
در کتابش به نام «ورود به حواس خود»، کبت - زين مينويسد وقتي ما توجه آگاهانهاي به حس چشايي معطوف ميکنيم، «حتي سادهترين غذاها يک کيهان تجربة حسي ايجاد ميکنند.»