
یک نوع التهاب پوستی که به آن درماتیت یا آماس پوستی نیز گفته میشود که متاسفانه شیوع زیادی در جامعه دارد و تقریبا در همه سنین و در هر دو جنس ( مرد و زن ) می تواند روی دهد و همچنین میتواند در همه قسمتهای بدن بوجود آید ولی در مناطق باز بدن شایعتر است.
علائم :
قرمزی پوست – خارش – پوسته پوسته شدن – خشکی و حتی تاول های کوچک، از علائم اصلی و ظاهری این بیماری است.
انواع آگزما:
اگزاما بر اساس انواع تقسیم بندی ها در منابع مختلف به انواع حاد – مزمن- تاولی- نومولار- سبوره ای –نوزادی و ... تقیسم میشود.
علت بیماری:
هرچند عامل اصلی بوجودآورنده بیماری اگزما کاملا مشخص نشده است ولی عوامل زیادی در بوجود آمدن آن بیماری میتواند دخیل باشدکه مهمترین آنها حساسیت شدید و غیرعادی سیستم دفاع ایمنی بدن به انواع مواد حساسیت زا است. زیرا که این بیماری در خانواده هایی که در آن بیماریهای حساسیت سیستم دفاع ایمنی بدن خیلی شدید است، بیشتر دیده میشود مثل آسم- حساسیت های غذایی و ...
در کل مصرف برخی غذاها مانند تخم مرغ – مرکبات – تنقلات- رنگدانه های غذایی- فست فودها- گوجه فرنگی - برخورد با گرد و خاک- برخورد با مواد آرایشی و پوشیدن برخی لباس ها آماده شده از پشم و پنبه همینطور گزش حشرات، در بروز و یا عود این بیماری موثرند. در ضمن این بیماری در افراد پراسترس و جوشی هم شایع است که نشانگر استرس و اضطراب با سیستم دفاع ایمنی بدن است.
پیشگیری:
در پیشگیری از این بیماری نقش خود فرد از همه مهمتر است. بیمار و یا بستگان او با دقت نظر در علل و عواملی که باعث شیوع و بروز و یا تشدید بیماری میشوند میتوانند با شناسایی و اجتناب از تماس و یا خوردن آب به حدکافی از بروز آن بیماری جلوگیری کنند مثل عدم مصرف تخم مرغ و یا مرکبات و یا جلوگیری از تردد در محیط های پرگرد و غبار و ...
درمان:
- سرد و مرطوب نگه داشتن ناحیه درگیرشده پوست با استفاده از شستشو با آب خنک و گذاشتن کیسه یخ روی موضع میتواند درمان سریع و موقتی باشد که هرکس قادر است آن را خودش نیز انجام دهد.
- مرطوب نگه داشتن پوست با لوسیون و کرم های بدون مواد بودار و شیمیایی مانند کرم لانونین-اوسرین بصورت روزانه تا حد زیادی از ناراحتی خارش و ظاهر ناجور پوست جلوگیری کند.
- در موارد شدید و حاد میتوان از ترکیبات کورتون مانند پماد هیدروکورتیزون 1% ( روزی یکبار)در تخفیف علائم و نشانه های بیماری تا حد زیادی استفاده و فایده برد.
- پس: سعی کنیم علائم حساسیت زای خود را بشناسیم و با اجتناب از آنها از بروز بیماری جلوگیری نماییم تا نیاز به درمان نداشته باشیم.