سندرم ری

سندرم ری

 متاسفانه مصرف بی رویه  دارو در کشورما بسیار رواج  دارد و خود درمانی یک افتخار برای  اکثر افراد جامعه  محسوب میشود. هرچند هزینه های دارو و درمان  و حمایت بیمه ها میتواند عاملی  برای واهمه مردم  جهت مراجعه به پزشک باشد ولی فرهنگ خوددرمانی و مصرف بی مورد  انواع مسکن ها  و آنتی بیوتیک ها و داروهای  تجویز شده  به اقوام و دوستان و آشنایان  خیلی رواج دارد و صدالبته  عواض و لطمات این فرهنگ غلط  بدلیل گستردگی  بسیارشایع  بوده  و آمار دقیقی هم در دسترس نیست.

علاوه بر موارد فوق  دخالت  افراد غیر مسئول در امر  درمان تحت عنوان طب سنتی  و ... بر پیچیدگی مسئله افزوده است.

صد افسوس که بسیاری از عوارض خوددرمانی و دگردرمانی  غیر مسئولانه  پوشیده مانده و خیلی هم خطرناک و کشنده میتواند باشد. یکی از عوارض خطرناک مصرف بی مورد دارو، سندرم ری ( Rey syndrome ) است.

سندرم ری چیست ؟؟

یک عارضه بسیار خطرناک و شایع در کودکانی است که در عفونت های ویروسی  انفلوآنزا- عفونت های ویروسی گوارشی و سایر عفونت های ویروسی ،  داروی  آسپرین دریافت کرده اند.

این عارضه بیشتر در کودکان سنین 14-5 سالگی شایع است. ( هرچند  در سنین های دیگر نیز دیده میشود)

پس سندرم ری یک عارضه ای است در کودکانی که عفونت ویروس دارند و در کنار آن عفونت ویروسی ، خودسرانه و یا توسط پزشک داروی  آسپرین مصرف می کنند، بوجود می آید.

علائم سندرم ری:

معمولا علائم در دوره نقاهت پس از عفونت های ویروسی مانند انفلوآنزا و یا سایر عفونت های ویروسی دیده میشود و شامل :

-         تهوع و استفراغ

-         کاهش هشیاری

-         تاری دید

-         بی قراری

-         کاهش رفلکس ها

-         تاکی کاردی ( افزایش ضربانات قلبی ) و تاکی پنه ( افزایش تعداد تنفس )

-         سفتی گردن

-         تشنج  و فاقد رفلکس مردمک به چشم

-         در نهایت ایست تنفسی و مرگ

پاتوفیزیولوژی :

 

علت اصلی بوجود آمدن این عارضه معلوم نیست ولی اعضای درگیرشونده بیشترمغز و کبد بیمار میباشد. این دو عضو معمولا متورم میشوند  بطوریکه عملکرد کبد کاهش یافته ، آمنیوم در بدن و خون انباشته شده و بدلیل ادم مغزی فشار داخل جمجمه افزایش می یابد.

درمان:

این عارضه درمان قطعی ندارد و درمان نیز بصورت علامتی و نگهدارنده میباشد و شامل کنترل همودینامیک- کنترل تشنج ها-کنترل راههای هوایی و حفظ تنفس- کنترل عملکرد کلیه  با استفاده از میزان مصرف مایعات و درنتیجه کنترل برون ده ادراری و در کل بیمار باید حتما در واحد مراقبت های ویژه بستری شود. متاسفانه میزان  مرگ و میراین عارضه بالاست و علیرغم درمان و نگهداری و مراقبت ویژه بین 60-20% مرگ و میر وجود دارد.

پس بهترین روش امنیت جلوگیری از دادن خودسرانه و یا غیرمسئولانه آسپرین در عفونت های ویروسی و مخصوصا درکودکان است. نقش پزشکان – پرستاران و داروسازها خیلی برجسته بوده لذا باید در این موارد بسیار دقت نمایند.

 دکتر عباس دیندوست- مسئول بیماریهای غیرواگیر