
طبق اعلام معاونت وزیر بهداشت و درمان روزانه چهارصد نفر در کشور بر اثر سکته مغزی جان خود را از دست میدهند .
آیا این آمار ترساننده و هشدار انگیز نیست ؟؟؟
البته ترساننده تر از آن این واقعیت است که بسیاری از این فوت شده ها ، هفته ها و ماهها و حتی سالها بر روی تشک ها – تخت های بیمارستانها و خانه های سالمندان با اوضاع بسیار ناراحت کننده و گاها اسفناک مانده اند .
اوضاع اسفناکی که ضمن تخلیه منابع مادی خانواده ها عوارض روحی که بر روی خانواده و بستگان آنها میگذارد سالها و حتی تا آخر عمر آنها باقیست . زخم های بستر و قیافه های لاغر این بیماران در اثر عدم توانائی در خوردن و آشامیدن و گاها احساس گناه بستگان در عدم توانایی کافی جهت رسیدگی به این عزیزان نشان عوارض روحی طولانی مدت خانواده بیمار است . کاهش رابطه عاطفی این بیماران دچار سکته مغزی در خانواده هم اکثرا پیش میاید و مشکلات فراوان دیگر ...
حال چکار باید کرد ؟
a- اول باید بیماری را بشناسیم
بیماری سکته مغزی Cerebrovascular accident ( C.V.A)
انسداد عروق خون رسانی بخشی از مغز در اثر لخته - پلاک و ... منجر به عدم خون رسانی به آن قسمت مغز میشود که نکروز و از بین رفتن آن قسمت از مغز باعث بروز مشکلات جسمی و روحی میشود که به این نوع سکته ها ، سکته های ایسکمیک گفته میشود .
نوع دیگر که سکته های هموراژیک خوانده میشود در آنها رگ خون رسان بخشی از مغز بدلایلی پاره شده و خون رسانی به ناحیه بعد از آن محل مختل شده و بازهم علائم جسمی و روحی آن دیده میشود .
عوامل مستعد کننده :
فشار خون بالا – دیابت – چربی خون بالا – کاهش تحرک – مصرف نمک زیاد – استرس ها و اضطراب ها – بیماریهای قلبی – سن بالا – استعمال دخانیات - سابقه خانوادگی
پیشگیری
کاهش ریسک فاکتورهای متغیر در هر درجه و سطحی میتواند به همان میزان در کاهش احتمال موثر باشد مانند عدم استعمال دخانیات - قند – چربی خون - مصرف محدود نمک – کاهش استرس ها و چکاپ مدام سالمندان توسط پزشکان هر شش ماه الی یکسال و...
درمان :
درمان قطعی این بیماری خیلی کم است و موفقیت ناچیزی دارد مخصوصا در گرفتاری بخش های حیاتی مغز .
همان بهتر و منطقی تر که از بروز بیماری پیشگیری نماییم با کاهش و کنترل ریسک فاکتورها و تشخیص .
انجمن جهانی سکته مغزی با یک جمع بندی و معادل سازی برای یادسپاری ، کلمه FAST را با
توضیح زیر پیشنهاد کرده است :
FACE ( چهره ) : بیمار وقتی که لبخند میزند یک طرف صورت افتاده است .
ARMS ( بازوها ) : وقتی هر دو دست بصورت ( حالت دعا کردن ) بالا برده میشود آیا هر دو دست با هم و هماهنگ بالا میروند یا یکی از دیگری متفاوت ؟؟
SPEECH یا صحبت کردن : آیا بیمار مثل همیشه صحبت میکند یا تون صدایش فرق کرده است ؟
نجوا گونه شده یا خیر ؟ کلمات واضح ادا میکند یا نامفهوم و گنگ .
TIME : هر وقت هریک از موارد وعلائم فوق را در بیمار شاهد بودید سریعا و بدون فوت وقت یا با شماره تلفن اورژانس 115 تماس بگیرید و یا خودتان بیمار را به اورژانس منتقل نمایید .
عباس دیندوست – مسئول بیماریهای غیرواگیر