
مراقبت از ناف نوزاد
- خشک شدن بند ناف نوزاد از همان روزهای اول و دوم شروع می شود . رنگ آن ابتدا زرد و سپس قهوه ای شده وبعد از یک تا دو هفته می افتد در این مدت و قبل از افتادن بند ناف لازم است :
- بند ناف و محل اتصال آن به بدن نوزاد تمیز و خشک نگه داشته شود
- بند ناف در معرض هوا قرار گرفته و خشک شود .
- از گذاشتن هر گونه پوشش بر روی بند ناف خودداری شود.
- کهنه نوزاد زیر بند ناف بسته شود .
- از دست کاری و قرار دادن مواد آلوده بر روی بند ناف اجتناب گردد . ضمناّ استفاده از الکل نیز توصیه نمیشود زیرا الکل ، خشک شدن و جدا شدن بند ناف را به تاّخیر میاندازد .گاهی در محل اتصال بند ناف به بدن نوزاد ، ترشح شیری رنگ و بی بو و یا یکی دو قطره خون خارج می شود که اهمیتی ندارد.
**تجویز مولتی ویتامین یا ویتامین آ + د :
برای تاّ مین ویتامینهای مورد نیاز نوزاد از روز ۱۵ تولد با نظر پزشک قطره آ+ د تجویز می شود . - پوست نوزاد طبیعی صورتی مایل به قرمز است در صورت کبودی پوست صورت ویا رنگ پریدگی وی باید با پزشک مشورت کرد.
- از دست زدن به چشم نوزاد باید خودداری نمود و در صورت مشاهده ترشح چرکی و یا اشک ریزش به پزشک مراجعه شود. تورم و قرمزی پلک ها همراه با ترشحات چرکی باید به پزشک مراجعه شود.
- کشیدن سرمه به چشم نوزاد به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
- از ریختن هرگونه قطره و یا مایعاتی نظیر چای درون چشم نوزاد خودداری شود.
- سوراخ کردن گوش نوزاد دختر باید با وسایل استریل و تمیز در شرایط کاملا بهداشتی انجام شود اگر چه این امر در دوران نوزادی توصیه نمی شود و بهتر است به بعد از 6 ماهگی موکول گردد.
- از به کار بردن هر گونه ماده ضدعفونی کننده مانند الکل و یا بتادین و مواد سنتی روی بند ناف خودداری گردد زیرا سبب تازه شدن بند ناف شده و افتادن آن را به تاخیر می اندازد.
- بند ناف همیشه باید خشک، تمیز و باز نگه داشته شود. بنابراین باید از ناف بند استفاده کرد. پوشک را باید طوری بست که بند ناف داخل پوشک قرار نگيرد تا به ادرار آغشته نشود.
- تغذیه با شیر مادر باید از بدو تولد شروع شود.
- قبل از هر بار شیردهی، مادر دستها را با آب و صابون بشوید (استحمام و یا شستن پستان فقط با آب ولرم روزی یکبار کافی است)
- حجم شیر مادر در روزهای اول محدود است اما همین مقدار نیازهای تغذیه ای نوزاد را تامین می کند و به تدریج با مکیدن مکرر پستان به حجم شیر افزوده می شود.
- در هر وعده شیردهی قسمت اول شیر رقیق تر و قسمت آخر آن غلیظ تر و چرب تر است.
- برای رشد مطلوب، شیرخوار باید هر دو بخش شیر را دریافت کند.
- دفعات شیر خوردن معمولا 8 تا 12 بار توصیه شده ولی این تعداد در طی شبانه روز بر حسب میل و تقاضای شیرخوار متفاوت است.
- در هفته های اول در هر وعده از هر دو پستان به نوزاد شیر داده شود تا موجب تحریک ترشح شیر شود.
- بهتر است نوزاد به پهلو خوابانده شود و یا به پشت و سرش به یک طرف باشد
- زیر سر نوزاد از بالش استفاده نشود.
- برای شستشوی نوزاد از صابون یا شامپوی مخصوص نوزاد (ملایم و غیرقلیایی) استفاده شود.
بطور معمول حمام نوزاد را می توان بصورت یک روز در میان یا 2 بار در هفته انجام داد دمای محل استحمام نوزاد بهتراست 25 درجه سانتیگراد باشد از آب با دمای 37 تا 38 درجه سانتیگراد برای استحمام نوزاد استفاده نمود.