
پروستات غده ای است در مردان که در زیر گردن مثانه قرار دارد و مجرای ادرار از میان آن می گذرد که برداشتن آن با دو روش باز و بسته انجام میشود.
مراقبت های قبل از عمل جراحی
- برای کاهش اضطراب خود در بدو پذیرش با پرستار خود صحبت و سوالات و نگرافی های خود را مطرح کنید.
- انجام آزمایشات خون و ادرار طبق دستور پزشک
- انجام رادیوگرافی در صورت لزوم
- گرفتن نوار قلب
- مددجوی عزیز هرگونه اطلاعات در زمینه مشکلات قلبی – ریوی – داروهای مصرفی – استعمال دخانیات – ابتلا به بیماری خاص (دیابت و سایر) – حساسیت به دارو یا مواد خاص – سابقه دریافت خون و سایر موارد را در اختیار پرستار و پزشک خود قرار دهید. باید آسپرین و داروهایی که روی انعقاد خون موثرند از 14-10 روز قبل عمل قطع شده باشند.
از شب قبل باید ناشتا باشید و تنقیه در روز قبل یا صبح روز جراحی بمنظور پیشگیری از زور زدن پس از عمل جراحی برای پیشگیری از خونریزی انجام میشود.
اقدامات عمومی (گرفتن علائم حیاتی – نصب باند شناسایی روی دست شما) و آمادگی های لازم انجام میشود حتما آمادگی پوست ناحیه عمل (تراشیدن و ضدعفونی کردن آن) نیم ساعت قبل از عمل انجام میشود. بمنظور پیشگیری از ایجاد لخته در وریدهای عمقی پا قبل از عمل جراحی جوراب های فشاری الاستیکی به بیمار پوشانده میشود.
در صورت لزوم با توجه به نتایج تست های آزمایشگاهی و وضعیت شما (احتباس ادراری) با دستور پزشک سوندگذاری انجام می شود.
عوارض احتمالی:
- خونریزی و شوک 2) عفونت 3) ایجاد لخته در وریدهای عمقی 4) انسداد کاتتر 5) عوارض مرتبط با خارج کردن کاتتر 6) بی اختیاری ادرار 7 ) اختلال عملکرد جنسی
مراقبت های پس از عمل جراحی
- حفظ تعادل مایعات: پس از جراحی باید از پر شدن بیش از اندازه مثانه اجتناب شود زیرا ممکن است سبب خونریزی شود از این رو پرستار شما با شستشوی سوند ادراری برای جلوگیری از مسدود شدن سوند توسط لخته خونی به این نکته توجه دارد که مقدار مایع دریافت شده در کیسه تخلیه باید با مقدار مایع تزریق شده برابر باشد زیرا عدم تعادل در جذب و دفع می تواند باعث ایجادمسمومیت با آب شود.
- تسکین درد: روز پس از عمل بدنبال آویزان کردن پاهای خود از تخت با کمک حرکت خواهید کرد. برای تسکین درد از مسکن های تجویز شده توط پزشک و کمپرس گرم و حمام های نشستنی برای شما استفاده می شود.
درمان عوارض احتمالی
پرستار سوند را روی پا یا شکم شما ثابت می کند و لوله های تخلیه و سیستم شستشو را از نظر انسداد کنترل کرده و هر بار شستشو معمولا با 50 سی سی مایع شستشو داده میشود که از میزان مایع برگشتی با مقدار وارد شده در سوند اطمینان حاصل می کند که پس از خارج کردن سوند ممکن است ادرار تا چند روز از اطراف زخم نشت کند که رفع خواهد شد. راه رفتن زیاد وکم نشستن باعث بهبود وضعیت شما شده و از خوردن غذاهایی که باعث یبوست و نفخ شود خودداری کرده و آب میوه طبیعی و رژيم مناسب غذایی حرکات روده شما را آسان می کند.
پرستار توجه دارد که پس از جراحی رنگ ادرار خروجی تا 24 ساعت پس از عمل صورتی مایل به قرمز است که بتدریج کم رنگ تر و روشن تر میشود. خونریزی قرمز روشن، چسبندگی زیاد و لخته فراوان نشانه خونریزی شریانی و خونریزی وریدی به نظر تیره تر و با چسبندگی کمتر است که باید خونریزی سریعا به پزشک اطلاع داده شود.
عفونت: بمنظور کاهش خطر عفونت از دماسنج مقعدی و تنقیه برای شما استفاده نمی شود و اولین روز پس از عمل پانسمان شما عوض میشود. علائم عفونت شامل تب و لرز – تعریق – دردهای عضلانی – سوزش و تکرر ادرار – احساس اجبار در دفع سریع می باشد.
ایجاد لخته در وریدهای عمقی: حرکت سریع شما پس از جراحی می تواند به کاهش یا حذف این خطر کمک کند.
بی اختیاری ادرار: پرستار برای پیشگیری از بی اختیاری ادرار شما را به افزایش دفعات ادرار کردن – کاهش مصرف مایعات قبل از فعالیت – و ورزش های کف لگن تشویق می کند و برای موارد نشت ادرار از پد جاذب و همراه داشتن لباس اضافی توجه دارد.
اختلال عملکرد جنسی: سطح طبیعی میل جنسی شما پس از بهبودی باز خواهد گشت که می توانید با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید.
آموزش خود مراقبتی پس از ترخیص
معمولا در اعمال جراحی باز 5-3 روز بعد ترخیص خواهید شد. از محل زخم خود مراقبت نموده و آنرا خشک و تمیز نگهدارید. وقتی لوله تخلیه شما خارج شد ممکن است تکرر و سوزش ادرار داشته و نمی توانید مثانه را کنترل کنید به این منظور ورزشهای زیر در کنترل ادرار به شما کمک می کند.
سفت کردن عضلات کف لگن با فشار دادن باسن بهمدیگر که این وضعیت را حفظ و سپس شل کنید و این تمرین هر ساعت 20 – 10 بار در حالت ایستاده و نشسته انجام میشود.
پس از شروع به تخلیه ادرار سعی کنید جریان ادرار را قطع کنید چند ثانیه صبر کرده سپس ادرا را تخلیه کنید تا زمانی که کنترل ادراری را به طور کامل به دست آورید باید ورزش های پرینه را انجام دهید. به محض احساس ادرار آنرا تخلیه کنید ممکن است پس از ترخیص از بیمارستان ادرار به صورت قطره قطره تخلیه شود. اما بتدریج ( در عرض یکسال) این فرآیند بهبود می یابد.
ممکن است ادرار به مدت چند هفته پس از جراحی تیره باشد اما وقتی ناحیه پروستات التیام یافت (8-6 هفته) روشن تر می شود که تا این مدت باید از زور زدن و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید چون ممکن است سبب ایجاد لخته خون در ادرار شود. از مسافرت طولانی مدت و ورزش های سنگین خودداری کرده از خوردن غذاهای تند و ادویه دار و نوشیدن الکل و قهوه پرهیز کنید بمقدار کافی مایعات بنوشید تا از کم آبی جلوگیری شود چون کم آبی زمینه ایجاد لخته خون را فراهم و مانع از جریان ادراری می شود در منزل مرتب راه بروید و تحرک داشته باشید از نشستن بمدت طولانی خودداری و با خوردن میوه و سبزی از یبوست جلوگیری کنید. 8 هفته پس از جراحی مجاز به انجام فعالیت جنسی هستید.
در صورت داشتن سوند ادراری در منزل کیسه ادرار باید پایین تر از سطح بدن باشد و کشیده نشود و به محض پر شدن کیسه به حجم 23 تخلیه یا تعویض گردد داروهایی که برای شما تجویز شده سر وقت و مرتب استفاده کنید.
علائم خطر: در صورت مشاهده هر گونه علائم زیر سریعا به پزشک خود یا بیمارستان مراجعه کنید.
- مشاهده خون در ادرار
- کاهش دفع ادراری
- تب
- تغییر در تخلیه ترشحات زخم
- حساسیت ساق پا
- خونریزی
- عبور لخته خون
- کاهش جریان ادرار
- احتباس ادرار
منابع
درسنامه پرستاری داخلی جراحی برونر و سودارث ویراست سیزدهم 2014 عملکرد تولید مثل(جلد سیزدهم)